Projekbeskrivelse

Jordbær er et af danskernes favoritbær og dermed yndlingsspise om sommeren. Historisk set stammer jordbærplanten fra Chile. Den blev bragt til Europa først i 1700-tallet og siden krydset ind med de mindre europæiske jordbær. Heraf havejordbærret, som vi kender så godt. Havejordbær kendes i Danmark siden 1800-tallet. Før havejordbær kendtes, var det primært skovjordbær, der blev spist og plantet i Danmark.  Jordbær er en urteagtig, flerårig plante med lange udløbere over jorden. Der findes en del forskellige sorter. Jordbær er en flerfoldssamfrugt, –  en såkaldt falsk frugt eller et falskt bær. Selve bærret er en opsvulmet frugtbund, hvor de små frø eller kerner sidder. Disse frø er skalfrugter. Til sammenligning består et ægte bær af en frugtknude, som er svulmet op som for eksempel et solbær eller stikkelsbær. Bærrene er store med en dybrød farve. Frugtkødet er gennemfarvet rødt med en fast konsistens. 90 % af et jordbær består af vand. Jordbær har et særdeles højt indhold af C-vitamin.

Smag: Mild, sød smag af sol og sommer.

Anvendelse: Anvendes i et utal af desserter, kager og salater. Måske mest kendt som jordbær med fløde og sukker. Også meget anvendelig til grød og syltetøj.

Tips: Skyl altid jordbær med stilk, ellers trænger der vand ind i bærrene. Nip først stilkene af, når jordbærret er skyllet og tørret. Opbevares bedst i køleskab. Tag dem ud nogle timer før servering, så er smagen bedst.

Sæson: Maj til juli.