Projekbeskrivelse

Hvide asparges er en stor delikatesse, som signalerer forår og sommer. De hvide asparges anses traditionelt som finere end de grønne og violette. Asparges tilhører liljefamilien og har været kendt i flere tusinde år. Romerne dyrkede asparges for 2000 år siden, har været brugt som lægeplante. Dyrkning af asparges kendes i Danmark fra det 17. århundrede. Asparges er en stor delikatesse og signalerer forår og sommer. Asparges kan være grønne eller hvide. Vokser de over jorden bliver de grønne, og asparges, der dyrkes under jorden, bliver hvide. Planten er den samme.  Asparges er en flerårig plante, og det er ikke usædvanligt, at der kan høstes fra den samme plante i mange år.

Den hvide asparges dyrkes på opsatte bede under plastic. Plastikken holder på varmen og eliminerer lys. Aspargesen stikkes – eller høstes – med et såkaldt aspargesjern, så snart topskuddet bryder jordoverfladen. Lys misfarver den hvide asparges. Asparges kan på en solrig og varm dag vokse hele sin længde. Asparges stikkes enkeltvis med stor forsigtighed.

Asparges indeholder store mængder B6- og C-vitaminer, mineraler og kostfibre. De er energifattige og smager fantastisk

Smag: Meget delikat og fin ærteagtig smag.

Anvendelse: Hvide asparges skal skrælles og derefter dampes eller koges. Kan også steges på pande eller grilles. Kan spises alene med en dressing og krydderurter til. Kan også syltes. Der findes et væld af spændende opskrifter med asparges.

Tips: Skrælning af hvide asparges: Læg aspargesen i hånden og skræl fra hovedet og nedefter. Hovedet skal ikke skrælles.  Aspargesen drejes efterhånden. Brug en god tyndskræller. Skær det nederste træede eller hårde stykke af.

Sæson: Sidst i april til Sankt Hans.