Projekbeskrivelse

Kartoflen er en af verdens mest dyrkede afgrøder. Planten hører til natskyggefamilien og dyrkes for at få de stivelsesholdige rodknolde, som sidder på underjordiske stængler.

Kartoffel stammer fra Sydamerika. Her har den har været kendt i mere end 3000 år -specielt blev den dyrket i Chile, Columbia og Peru. Blev bragt til Europa af spanske rejsende fra Amerika i 1600-tallet, og havde her en langsom udbredelse. Derfor blev kartoflen først kendt i Danmark i 1700-tallet i forbindelse med hedeopdyrkning. Fra ca. 1750 til 1970 har kartoflen været vores hovedenergikilde – har siden fået konkurrence af ris og pasta.

Kartofler indeholder C-vitamin, vitamin B6, mineralerne mangan og kalium. Ligeledes er kartofler rige på kostfibre og kulhydrat.
Kartofler, der udsættes for sollys, bliver grønne. Den grønne farve skyldes giftstoffet solanin, som planter i natskyggefamilien har i stængler og blade. Farven udskiller som et naturligt forsvar mod eksempelvis svampeangreb eller mekaniske skader. Derfor skal grønne kartofler kasseres. Solanin angriber et enzym i nervecellerne og symptomer på forgiftning kan være hovedpine, kvalme, mavesmerter og diarré.

Anvendelse: Kartofler kan anvendes på et utal af måder. Koges, steges, bages. Kogte kartofler er måske den mest almindelig kendte tilberedningsmåde. Nye, let skurede kartofler kogt med lidt salt og eventuelt krydderurter, serveret med koldt smør – en sommerdelikatesse, der ikke fås bedre. Nye kartofler kan højne ethvert sommermåltid. Kartofler kan bruges i gryderetter, ovnretter, supper, salater, kager og desserter.

Tips: Kartofler opbevares bedst i mørke.

Sæson: Maj til juni/august.